Tandsteen, ook wel tandplak genoemd, is een harde en ruwe aanslag die zich op de tanden vormt als gevolg van opgedroogde tandplak. Vaak zit het op plekken waar je moeilijk bij komt met tandenpoetsen. Meestal is tandsteen niet duidelijk zichtbaar, omdat het dezelfde kleur heeft als uw tanden. Wanneer u tandsteen heeft, kunt u dit niet zelf verwijderen, hiervoor heeft u een tandarts of mondhygiënist nodig. Als tandsteen te lang zit kan dit negatieve gevolgen hebben voor uw mondgezondheid. Zo kan het leiden tot ontstoken tandvlees, gaatjes en aantasting van het tandvlees.
Bel gerust voor een consult of maak een afspraak via ons contactformulier. Wij maken graag tijd voor u vrij.
Tandsteen ontstaat als tandplak niet goed wordt verwijderd. Door de verharding, verkalking en ophoping van het tandplak verandert het in tandsteen. Tandsteen komt het meeste voor tussen tanden en kiezen, en plekken waar je met het poetsen lastig bij komt, zoals achterin de mond of rondom een spalkje. Tandplak is een kleverige laag van bacteriën en voedselresten die zich constant op onze tanden vormt. Dit kun je schoonmaken door 2 keer per dag goed te poetsen. Gebeurd dit niet grondig genoeg, dan verandert tandplak dus in tandsteen.
Het is natuurlijk beter voor uw gebitsgezondheid om tandsteen te voorkomen dan te genezen. U kunt tandsteen voorkomen door uw gebit goed te blijven verzorgen. Dit kunt u doen door minimaal 2 keer per dag uw tanden met fluoride tandpasta te poetsen, zodat u tandplak verwijderd. Elektrische tandenborstels zijn beter voor uw mondgezondheid dan normale tandenborstels. Daarnaast is het effectief om te stoken of ragen tussen uw tanden en kiezen zodat ook de plekken waar uw tandenborstel niet bij komt goed schoongemaakt worden.
Tandsteen is echter helaas niet altijd te voorkomen. Ook met een goede mondverzorging en reiniging kan tandsteen voorkomen. Daarom adviseren wij om elk half jaar voor een controle afspraak langs te komen bij onze tandartspraktijk. Zo zorgt u ervoor dat u eventuele verergering van tandsteen kan voorkomen en u een gezond gebit behoudt.
Behandelen van tandsteen is erg eenvoudig en kan binnen 1 afspraak opgelost worden. De tandartsassistente of mondhygiënist kan dit voor u verwijderen op twee manieren. De eerste manier is wegkrabben van tandsteen. Hiervoor wordt een haakje gebruikt waarmee de tandsteen weggehaald wordt. De tweede manier is een apparaat met ultrasone trillingen, waarmee de tandsteen los wordt getrild. Beide manieren kosten weinig tijd en hoeven geen pijn te doen, afhankelijk van uw persoonlijke situatie. Na de behandeling heeft uw tandvlees de mogelijkheid zich weer te herstellen en krijgt u weer een goede mondgezondheid.
De kosten van tandsteen verwijderen verschillen per patiënt. Voor kinderen tot 18 jaar zit dit (meestal) in de basisverzekering en wordt het dus geheel vergoed. Boven de 18 jaar worden de kosten vergoed afhankelijk van uw aanvullende tandartsverzekering. U kunt hier meer vinden over de kosten van tandsteen verwijderen.
Meer weten over de kosten van tandsteen verwijderen?
Heeft u last van tandsteen en wilt u het laten verwijderen? Bij Tandartspraktijk Bakx staan we klaar om u te helpen naar een betere mondgezondheid. Neem contact met ons op of maak direct een afspraak. Wij helpen u graag met het voorkomen van gaatjes en ontstekingen door uw tandsteen te verwijderen!
Voorkom problemen in de mond door regelmatig op controle afspraak te komen bij de tandarts.
Lees meerAls u bij het tandenpoetsen pijn aan uw tandvlees ervaart, kan het zijn dat u last heeft van ontstoken tandvlees.
Lees meerParodontitis is een ontsteking van het tandvlees en omliggend weefsel, veroorzaakt door bacteriën.
Lees meerMet facings kunt u de vorm en kleur van uw gebit veranderen, door bijvoorbeeld afgebroken stukken of spleetjes te vullen.
Lees meerHet is belangrijk om een gaatje zo snel mogelijk te laten vullen om verdere ontstekingen te voorkomen.
Lees meerMeestal is tandenknarsen onschuldig, maar als dit over een lange periode blijft aanhouden kan uw gebit gaan slijten.
Lees meer